Turbóka terápia

Az intenzív tréning egy összetett koncepción alapuló mozgásszervi és neuromotoros rehabilitáció. A terápia során fő célunk a gyermekek nagymozgásainak fejlesztése különböző játékos feladatokon keresztül. Cél az idegrendszer szenzomotoros funkcióinak finomítása és a megfelelő mozgásminták megéreztetése, valamint begyakorlása/automatikussá tétele, ennek érdekében különböző szenzoros ingerek adásával próbáljuk kiváltani a megfelelő motoros választ. Az intenzitást a magas ismétlésszámmal, az ingersűrűséggel, a feladatok többszöri ismétlésével, az időtartammal, a gyakorisággal érjük el. Ez egyfajta lökésként hathat a gyermekek fejlődésében, átlendítheti őket a megrekedt fejlődési szakaszon. A terápia minden esetben egyénre adaptált, így bármely mozgásszervi érintettség esetén ajánljuk.

Konduktív fejlesztés

A konduktív szó jelentése rávezetés. A konduktor egy olyan holisztikus szemlélettel dolgozó szakember, aki egy komplex nevelési rendszeren keresztül rávezeti a gyermeket arra, hogy az egyes feladatokat hogyan tudja lehetőségeihez mérten a leginkább önállóan kivitelezni.
A konduktív nevelés összetett feladat. Az órákon a mozgás fejlesztése mellett az értelem és az önellátás fejlesztése is zajlik.
Gyermekeknél a megvalósítás játékos formában és az életkori sajátosságokat figyelembe véve történik.

Gyógypedagógia

A gyógypedagógia feladata, hogy a sérült, speciális nevelési igényű gyermekeket képességeik határáig fejlessze, igényeihez igazodó eljárások alkalmazásával az eredményes társadalmi beilleszkedésüket elősegítse.

Evésterápia

A megkésett, vagy eltérő fejlődés okozta evési nehézségek, illetve evészavarok estén ajánlott az evésterápiás foglakozás. A foglakozásokon a szülő, a gyermek, és a terapeuta, közösen, csapatként együttműködve, játékosan keresi a válaszokat.

Mi a legmegfelelőbb evési/etetési testhelyzet?
Milyen a megfelelő állaga az ételnek?
Hogyan színesíthető a szelektívevő gyerek étrendje?
Szonda táplálástól a darabos ételig?

Mikor érdemes evésterápiára jönni?

Nem rág / harap
Nem eszik darabos ételt
Étkezéskor gyakori az öklendezés / hányás
Elhúzódó etetés (20-30 perc)
Csak 2-5-10 féle ételek fogad el
Szín, állag vagy hőmérséklet alapján válogat
Elutasít minden új ízt, vagy állagot
Nem iszik pohárból vagy cumisüvegből

Evésterápiás foglakozások menete

Az előzetes bejelentkezést követően táplálási anamnézist veszünk föl, ahol átbeszéljük a táplálási nehézségeket, itt sokat segít, ha ott a helyszínen meg lehet nézni egy táplálási szituációt, amennyiben ez nem lehetséges a videó is nagyon informatív tud lenni. Ezt követően a szülővel közösen tűzzük ki a célokat és a megvalósítás lépéseit is. Minden hozzánk forduló gyereknek egyéni javaslatot állítunk össze, ami rugalmasan változtatható a haladás ütemének megfelelően.

Az evésterápiás foglakozások nagyon sokrétűek, a magunk részéről nem hiszünk a vegytiszta evésterápiában, hiszen egy étkezési szituációban mindig vannak kommunikációs helyzetek, szociális kapcsolódások és kulturális szabályok. Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy evésterápiás helyzetben is komplexen és egyénre szabottan foglakozzunk a gyerekekkel.

Mancsterápia

A kézterápia során a finommanipuláció fejlesztése mellett, hangsúlyt fektetünk a kéz önellátó funkcióinak gyakorlására.
A felső végtag izmainak és ízületeinek bemelegítő átmozgatása után a foglalkozás során a nagymozgásoktól haladunk a finommotorikus mozgások felé. Egyéni képességekhez mérten játékos feladatokba bújtatva gyakoroljuk a kéz alapvető funkcióit, különböző fogásokat, készségfejlesztő és önellátási tevékenységeket.

Bokatorna, lúdtalptorna

Manapság egyre gyakoribb, hogy már fiatal korban felbomlik a talp statikai egyensúlya, megsüllyednek a talp boltozatai, ez a későbbiekben fájdalomhoz, a fiziológiás egyensúly megbomláshoz (boka-, térd-, csípő- és gerincproblémák) vezethet. Ezek elkerülése érdekében már kora gyermekkortól javasolt a torna elkezdése és a megfelelő lábbeli kiválasztása, akár prevenció, akár korrekció céljából. A talptorna segít helyreállítani a talp statikai egyensúlyát, a funkcionális tornagyakorlatok révén a talp megfelelő izmai folyamatosan erősödnek.

Tartásjavító gerinctorna

A gerinctorna elősegíti a törzsizmok erősítését, az izommerevség megakadályozását, valamint oldja a beszűkült gerincmozgásokat és javítja a testtartást. A fő cél a körülményekhez és a gyermek állapotához képest a lehető legnagyobb mozgástartomány elérése és fenntartása, valamint a testtartás optimalizálása.

Korai fejlesztés

A korai fejlesztést, illetve a mozgásfejlődés nyomon követését azon gyermekeknek ajánljuk, akik egy vagy több fejlődési területen elmaradást mutatnak az életkoruknak megfelelő szinttől. Fontos megvizsgálni, hogy az esetleges elmaradás hátterében mi állhat. Az ok lehet központi idegrendszeri sérülés, koraszülöttség, szindróma, vagy eltérő izomtónus és megkésett motoros fejlődés is.
Javasoljuk, hogy már 6-8 hetes korban vegyenek részt a babával egy felmérésen, tanácsadáson. Ebben az életkorban már el lehet kezdeni egy személyre szabott, aktív tornát.
Elengedhetetlen, hogy a gyermek egyéni képességeit vegyük figyelembe és felmerülő kérdés esetén segítsük, támogassuk a szülőt.
Alapvető elvünk, hogy az órákon a fejlesztés úgy valósuljon meg, hogy a szülőt bevonva, partnernek tekintve dolgozzunk együtt, hiszen a közös célunk a gyermek fejlődése.

BBMM babamasszázs

A babamasszázst ajánljuk azoknak a családoknak, akik ezzel a különleges, a mindennapokba is beilleszthető közös programmal szeretnék fejleszteni a szülő-gyermek kapcsolatukat.
A babamasszázsnak számos jótékony hatása van: erősíti a szülő-gyermek kötődést, az immunrendszer működését, illetve serkenti a vérkeringést. Ezen felül segíti az érzékszervek fejlődését és a testkép kialakulását. Pozitív hatásként felsorolható még, hogy a rendszeresen masszírozott apróságok mélyebben alszanak és jobb az emésztésük is. Hasfájós babáknak a masszázs kitűnő alternatív kezelés lehet.
A babamasszázst 1-1,5 hónapos kortól, amikor a baba már adaptálódott a külvilághoz, érdemes elkezdeni és bevezetni a mindennapi teendők közé.

Hidróka

A korai kádas vízi programon a babák általában 5-6 hónapos korukig vehetnek részt egyéni foglalkozás formájában. A kádban történő fejlesztésnek rengeteg pozitív hatása van. Elsők között kiemelnénk a babák vízhez szoktatását, a vízi környezetben való biztonságérzet kialakulását és továbbá a víz szeretetét, előkészítve a következő lépcsőfokot, a babaúszást.
A vízben végzett terápia során a vesztibuláris rendszer aktiválásával támogatjuk az idegrendszer érését, valamint a több szenzoros inger egyidejű alkalmazásával segítjük a szenzoros integrációt.
Kihasználva a vízi közeg adta lehetőségeket, a gyermekek megérezhetik a szabadabb mozgást. Mind normál, mind eltérő fejlődésmenetű babáknál kiválóan alkalmazható. A víz felhajtóereje facilitálja a mozgásokat, spasticus gyerekeknél segít az ellazulásban, hipotón gyerekeknél pedig a tonizálásban.
A program elsajátítása után a szülők otthoni környezetben „dolgozhatnak” tovább kisbabájukkal.

Dr. Schulteisz Judit, Gézengúz Alapítvány

Táplálóka

A dietetika alkalmazott táplálkozástudomány, mely egyrészt preventív jellegű és az egészség megőrzését, fenntartását szolgálja, másrészt egyes megbetegedések, kóros állapotok javítására, egyénre szabott táplálkozási tanácsadás, életmódváltás diétás étrend kialakításával.
Vannak olyan kórképek, melyek általában magukban foglalnak étkezési zavarokat, ide tartoznak például a központi idegrendszeri károsodások, itt összetett problémáról van szó, de a helyesen kialakított táplálás ez esetben is elengedhetetlen. A „táplálóka” keretein belül szeretnénk egy egyéni, célzott dietoterápiával, segítséget nyújtani minden táplálkozási nehézséggel küzdőnek, illetve adott esetben a megfelelő étrend kialakításával megtámogatni a mozgásfejlesztéseket a komplexitás érdekében.

SMR-henger, Fascia pisztoly terápia

Self Miofascial Release, Fascia pisztoly technika a fasciák lazítása vagy tonizálása céljából.
A szakszerű masszázs, ezekkel a speciális eszközökkel jelentősen hozzájárul az izom- és ízületi panaszok kialakulásának megelőzéséhez és hatékonynak bizonyul a rehabilitáció terén is. Segítségével növelhető az ízületek mozgástartománya, csökkennek a krónikus gerinc-, ízületi- és izompanaszok, fájdalmak, javítja a testtudatot, a koordinációt.